Written by 8:57 pm Manşetler, Sağlık Views: 0

Şeker Hastalığı Diyabet Nedir?

Pankreastan salgılanan insülin hormonunun salgılanmaması ya da salgılanan hormonun yetersiz kalması sonucu şeker hastalığı oluşur.

diabetes

Pankreastan salgılanan insülin hormonunun salgılanmaması ya da salgılanan hormonun yetersiz kalması sonucu şeker hastalığı oluşur. İnsülin hormonu sayesinde alınan besinler glikoza dönüştürülüp depolanır ya da enerji için kullanılır. Bu sayede kandaki şeker oranı belli bir seviyede kalarak problem oluşturmaz. Bu değer açken 70-110 aralığındadır, tokken 140 üzerinde olmamalıdır. Tıpta ki adı “diabetes mellitus”tur. Birçok hastalığın oluşmasında önemli bir etkendir. Böbreklere, kalbe, göze zarar verir.

Diyabet Çeşitleri Nelerdir?

Genel olarak bilinen 3 tipi vardır.

  • Tip 1 Diyabet: İnsülin hormonu pankreasın beta hücrelerinden salgılanır. Bu tip diyabette pankreas hücreleri beta hücrelerine karşı oto antikor üreterek zarar verir. Zarar gören hücreler yeterince insülin salgılayamaz. Genellikle genç kişilerde daha çok görülür. Oluşumunda genetik faktörler etkilidir.
  • Tip 2 Diyabet: İleri yaştaki kişilerde, kilolu bireylerde daha sık rastlanır. Bu tip diyabette insülin hormonu duyarsızlaşır ve görevini yeterince yerine getiremez.
  • Gestasyonel Diyabet: Kişinin hamile olduktan sonra diyabet olmasıdır. Bazen kalıcı olabilir.
şeker hastalığı nedir

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Tip 1 diyabette belirtiler aniden ortaya çıkar ama Tip 2 diyabette belirtiler yavaş yavaş kendini gösterir ve bu da tanı konulmasının sürecini uzatır. Hatta kişi normal rutinler sırasında tesadüfen Tip 2 diyabet olduğunu öğrenir.

  • Kişide hızlı bir kilo verişi olur. Bunun nedeni aldığı besinleri kullanıp depolayamadığı içindir.
  • Çok su içme, çok idrara çıkma diğer belirtiler arasındadır.
  • Kişi kendini çok halsiz ve yorgun hisseder. Keton cisimlerinin oluşmasına bağlı ağızda aseton kokusu olur.
  • Tip 1 diyabette karın ağrısı, bulantı kusma görülür.
  • Kişide aşırı iştah artması olur.

Şeker Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

şeker hastalığı

Her iki tipte de genetik ve çevresel faktörler etkilidir. Kişinin birinci derece akrabasında diyabet olması ya da yakın akrabalarından çok fazla diyabetli kişilerin olması şeker hastası olma riskini artırır. Tip 1 diyabette bağışıklık sistemine zarar veren hücreler de önemli bir nedendir. Tip 2 diyabette kişinin spor yapmıyor oluşu, kilolu oluşu ve yaşının 45 üstü olması diyabet olma riskini artırır.

Diyabet Tedavisi Nasıldır?

Tip 1 diyabette kesinlikle insülin kullanımı olur. Tip 2 diyabette ise anti diyabetik ilaçların yanında kişinin beslenmesi ve yaşamı düzenlenir. Kişiye hafif egzersizler yapması ve diyetisyen yardımı ile beslenme düzeni oluşturulması önerilir. Bu tedavinin yetersiz kaldığı kişilerde insüline geçilir.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close