Written by 10:12 pm Gezi-Yorum Views: 2

BURSA’DA GEZİLECEK EN GÜZEL 8 YER

Marmara Denizi’nin güney doğusunda yer alan Bursa, Türkiye’nin dördüncü büyük kentidir. Ilıman bir iklime sahip olan Bursa’nın il sınırında Uluabat ve İznik gölleri bulunmaktadır.

ULUDAĞ

BURSA NEREDE?

Marmara Denizi’nin güney doğusunda yer alan Bursa Türkiye’nin dördüncü büyük kentidir. Bursa ilinin batısında Balıkesir, güneyinde Kütahya, doğusunda Bilecik ve Adapazarı, kuzeyinde Kocaeli, Yalova ve İstanbul ile çevrilidir. Ilıman bir iklime sahip olan Bursa’nın il sınırında Uluabat ve İznik gölleri bulunmaktadır.

GEZİLECEK YERLER

1. ULU CAMİ

Bursa’nın gözbebeği olan Ulu Cami listemizin ilk sıralarında, şehrin önemli simgelerinden biridir.Yıldırım Bayazıd zamanında 1396-1400 yılları arasında yapılmıştır. Yıldırım Bayazıd’ın 1396 Niğbolu zaferinden sonra Ulu Cami inşaatına başlanmıştır. Türkiye’de Ulu Camilerin en büyüğüdür. Ulu Cami’nin on iki büyük dört köşeli yirmi kubbesi bulunmaktadır. Cami avlusunda şadırvan bulunur. Bu özelliği ise Türklerin suya olan ilgisindendir.

2. KOZA HAN

Orhan Cami ile Ulu Cami arasında bulunan 1941 yılında II.Bayezıd zamanında inşa edilmiştir. Koza Han eskiden ipek böceği kozaların satışının yapıldığı yerdir.Kozaların ticareti burada yapıldığı için adını buradan almıştır. Ana yurdundan gelen bu gelenek burada da sürmüştür. Koza Han iki katlı ve 95 odalı olarak tasarlanmıştır. Yapı en son tadilatını 1950 yılında geçirmiş ve bugün mağazalarla dolu olan son halini almıştır.

3. CUMALIKIZIK

Cumlıkızık köyü Osmanlı’da vakıf köyü olarak kurulmuştur.Köyün konumundan dolayı ‘kızık’ adı verilmiştir. Köylerin birbirinden ayrılması için de fidye verene Fidyekızık,dereye yakın olanına da Derekızık ve bu köylerden topluca gidilerek cuma namazı kılınan köye ise Cumalıkızık adı verilmiştir. Dar sokaklı mor, sarı ve mavi renklere boyanmış kerpiç, tahta ve taş karışımı evleri Osmanlı’nın konut mimarisini ve yaşam biçimini yansıtmıştır. Cumalıkızık köyü Osmanlı’nın kuruluşunda ki önemi sebebiyle 2014’de UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİ’ne kabul edilmiştir.

4. SUUÇTU ŞELALESİ

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı tatlı su kaynaklarından biri.Suuçtu Şelalesi fay hattının çökmesi sonucu oluşmuş bir şelale. Su 38 metreden dökülür.Yazın suyun azalmasına rağmen kış aylarında güzel bir manzara sergiliyor.

5. CENNET KANYONU

Bursa ili sınırları içinde yer alan Uludağ Marmara Bölgesinin en yüksek dağı.Dik ve görkemli bir görünüşe sahiptir.Ülkemizin en büyük kayak merkezlerinden biridir.Eşsiz manzarasıyla yıl içinde yerli ve yabancı turist ağırlayan dağ kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanır. Defne,zeytin,kızılçam,maki gibi ağaçlar bu bölgede katman halinde bulunur.

7. TİRİLYE

Bursa’nın Mudanya ilçesi sınırlarında bulunan eski Rum balıkçı köyüdür.İsmi hakkında farklı efsaneler vardır.Osmanlılar 14. yy bölgeyi elde ettikten sonra Rum nüfusunun varlığına dokunmamıştır. 1919-1922 yıllarında nüfus mübadelesiyle Rum nüfusu Yunanistana gönderilmiştir.

8. IRGANDA KÖPRÜSÜ

Bursa’nın Osmangazi ve Yıldırım ilçelerine bağlı çarşılı köprüdür.Köprünün yapımı hakkında çeşitli söylentiler var.Bunun en büyük sebebi ise gezginlerin bilgilerinin tutarlı olmamasıdır. Irganda Köprüsü aynı zamanda her yıl Ekim ayında ‘Irganda Köprüsü Sanat Günleri’ etkinliğine de ev sahipliği yapıyor.




Visited 2 times, 1 visit(s) today
Close