Ülkemizin en kalabalık şehirler sıralamasında üçüncü sırada yer alan İzmir birçok özelliği ve yapısıyla farklı bir şehirdir. Doğal güzellikleri ve tarihi mekanları ile İzmir herkesin gezip görmesi gereken şehirlerden biridir. İzmir’i gezmek için uzun bir zaman ayırmanız gerekiyor.
Çünkü İzmir’in her tarafında farklı bir güzellik bulunuyor ve hepsine gitmezseniz geziniz yarım kalmış sayılır. İzmir tarihi milattan önce beşinci yüzyıla kadar dayanıyor. Helenistik döneminden günümüze kadar Bizans, Roma ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir bu medeniyetlerden izler de taşıyor.
İzmir’de Görülmesi Gereken 10 Yer
İzmir’de görülmesi gereken onlarca farklı tarihi doğal yerler bulunuyor.
Fakat bu mekanlar içerisinde ilk ona girecek yerleri sıralarsak İzmir gezilecek 10 yer aşağıdaki gibidir:
- Efes antik kenti
- Şirince köyü
- Yedi uyurlar mağarası
- Bozdağ kayak merkezi
- Kordon boyu
- Tarihi kemer altı çarşısı
- Saat kulesi
- Çeşme
- Kuş cenneti
- Alsancak sevgi yolu
İzmir’de bu yerlerin dışında Urla, tarihi asansör, birçok müze, kilise ve antik kent de bulunuyor. İzmir’i gezmeye karar verdiğiniz zaman bir rehber veya gezilecek yerler pusulası ile gezmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Efes Antik Kenti
İzmir’de görülmesi gereken yerlerin başında yer alan Efes antik kenti tarihi milattan önce altıncı yüzyıla kadar dayanıyor. İzmir’in olduğu kadar ülkemizin de turistlik yerlerinden biri olan Efes’e yüz binlerce yerli ve yabancı turist akın ediyor. Ülkemizin en büyük antik kentlerinden biri olan Efes Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden eserler barındırıyor. Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis tapınağı Efes antik kentinde yer alıyor. Yine 24 bin kişi kapasiteli Efes antik tiyatrosu da dikkat çeken bir diğer eseridir. UNESCO tarihi miras listesinde de yer alan Efes Selçuk ilçesindedir. Antik kente giriş ücretlidir ve müze kartı olanlar ücretsiz bir şekilde gezme imkanına sahiptir.
Şirince Köyü
Şirince köyü İzmir’in en turistlik köylerinin başında yer alır. Şirince yemyeşil ormanın ortasında yer alır. Tüm evleri tek katlı veya iki katlı olan köyde evler birbirinin manzarasını kapatmayacak şekilde tasarlanmış. Köyde bir Rum kilisesi mevcuttur ve taş yolları bulunuyor. Tüm evlerin beyaz renkte olması, çatıların kiremit ile kaplı olması ve pencerelerinin ahşap olması köyü daha cazip hale getiriyor. Şirince 2012 yılında daha popüler bir hale geldi. Maya takviminde 2012 yılında kıyametin kopacağı ve sadece Şirince köyünün ayakta kalacağı belirtildiği için o dönemde on binlerce turisti ağırladı.
Yedi Uyurlar Mağarası
İslamiyet’te Ashab-ı Kehf olarak ta bilinen yedi uyurlar mağarası hem İslamiyet hem de Hristiyanlıkta büyük bir öneme sahiptir. 309 yıl bu mağarada uyur halde kalan Ashab-ı kehf dünya genelinde büyük bir öneme sahiptir.
Bozdağ Kayak Merkezi
İzmir dört mevsimi aynı anda yaşayabileceğiniz ender şehirlerden birisidir. İzmir sahillerinde denize girme imkanınız olduğu gibi kış turizmi yapma imkanına da sahip olabilirsiniz. Ödemiş ilçesinde bulunan Bozdağ kayak için oldukça müsaittir. Kış aylarında bir metre kar kalınlığına ulaşan Bozdağ çeşitli tesisleri ile misafirlerini bekliyor. Bozdağ’ın eteklerinde bulunan yerel halka ait birçok pazardan doğal tereyağı ve bal gibi birçok yöre ürününe de ulaşabilirsiniz.
Kordon Boyu
İzmir’e gidip te kordon boyunda yürümemek olmaz. Kordon boyu İzmir’in vitrinlerinden birisidir. Kordon Boyu deniz sahilinde uzayan, yeşil ve mavinin en renkli tonuna sahip bir yürüyüş alanıdır. Burada binlerce insan çeşitli aktiviteler yaparak güzel vakitler geçiriyor. Kordon boyu İzmir’in merkezi bir konuma sahiptir. Çeşitli kafe ve restoranlara da sahip olan kordon boyuna şehir içi otobüs ve metro ile ulaşım mümkündür.
Tarihi Kemer Altı Çarşısı
İzmir’de ticaretin kalbi olarak bilinen kemer altı çarşısı tarihi oldukça eskidir. Eski dönemlerde liman olarak ta kullanılan bu çarşı ülkeye limandan gelen ürünlerin ilk uğrak noktasıydı. Ülkeden dışarıya ihraç edilen ürünler de yine bu çarşıdan geçerek gidiyordu. Onun için kemer altı çarşısının önemi tarih boyunca fazlaydı. Günümüzde de binlerce kişinin uğrak noktası olan bu çarşı aynı zamanda turistlik bir mekandır.
Saat Kulesi
İzmir’in en büyük sembolü olan saat kulesi Osmanlı eserlerinden birisidir. 2. Abdülhamit hanın tahta çıkışının 25. Yılında yaptırılmıştır. Konak’ta yer alan saat kulesi Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan bir yapıdır. Kulenin saatini 1900 yılında dönemin Alman İmparatoru hediye etmiştir. O yıldan beri çalışan saatte herhangi bir arızaya rastlanmadı ve hala çalışıyor. Saat kulesine hangi açıdan bakarsanız bakın saatin kaç olduğunu görebilirsiniz.
Çeşme
Çeşme yarımadası İzmir’in en turistlik yerlerinden birisidir. Özellikle yaz aylarında tatil yapmak için yüz binlerce insan Çeşme’ye akın ediyor. Çeşme içerisinde de en ünlü yer Alaçatı’dır. Tertemiz denizi, plajları ve renkli sokakları ile Alaçatı hem İzmir’e hem de Çeşme’ye farklı bir değer kazandırıyor. Çeşme İzmir’e 85 km uzaklıkta bulunuyor. Ulaşım için Çeşme otobanı kullanılıyor.
Kuş Cenneti
İki yüzden fazla kuş türüne ev sahipliği yapan kuş cenneti İzmir’in görülmesi gereken yerlerinden birisidir. Karşıyaka bölgesinde bulunan kuş cenneti özellikle göç dönemlerinde ziyaretçi akınına uğruyor. Göç dönemlerinde 50 binin üzerinde kuşun uğrak yeridir ve bu dönemde cennet görünümüne ulaşıyor.
Alsancak Sevgi Yolu
Düzgün taşlarla çevrili bir yol ve yolun kenarlarında devasa palmiye ağaçları. Alsancak sevgi yolu böyle bir yoldur ve yürürken insana huzur verir. Aynı zamanda fotojenik bir mekandır. Bu yolda çeşitli tarzda kitap satan seyyar satıcılar da farklı bir renk katmıştır. Yolun bir diğer özelliği ise yolun ortasında Yeşilçam’ın yıldızlarının isimlerinin yazdığı plakların oluşudur.