Festivaller başta olmak üzere eğlencelerine düşkün oldukları pek çok yönden bilinen Almanlar, en çok da Oktoberfest adını verdikleri dünyaca ünlü etkinlikleriyle tanınıyor. Almanya’nın Bavyera eyaletinin en büyük kentleri arasında yer alan Mühin’te düzenlenen bu festival başta Almanya olmak üzere pek çok ülkeden hatta kıtadan ziyaretçi toplamayı da başarıyor.
Oktoberfest Dendiği Zaman Akla İlk Ne Gelir?
Oktoberfest dendiği zaman akla ilk gelenlerden biri de biradır. Hatta Almanlar sırf bu etkinlik için bir süre öncesinden bira dahi mayalıyor. Bu bira elbette diğer klasik biralara kıyasla biraz daha sert oluyor, rengi de haliyle daha koyu hale geliyor.
Festivale özel hazırlanmış bir bira fıçısına festivalin düzenlendiği Münih kentinin belediye başkanı tarafından bir çeşme çakılıyor. Almanlar bu eylemi festivalin başlangıcı kabul ediyor ve çeşme çakıldıktan sonra eyaletin öz dili olan Bavyera dilinde “Çeşmelendi” diyerek hep bir ağızdan bağırıyorlar. Bu bağırış artık bir sembol haline gelmiş durumda ve festivalin olmazsa olmaz bir ritüeli olarak kabul ediliyor.
Başka Yerlerde de Kutlamalar ve Eğlenceler Yapılıyor
Oktoberfest Almanya’nın Münih kentine özgü bir kutlama olsa da bu furya günümüzde tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Hal böyle iken pek çok ülkenin pek çok kentinde aynı isim adı altında sayısız festival ve etkinlik düzenleniyor. Her ne kadar Oktoberfest’in yerini tutmasa ve bu kadar geniş kapsamlı olmasa dahi bu festivaller de yerel halk tarafından büyük ilgi görüyor.
Oktoberfest Ne Kadar Sürer?
Oktoberfest her yıl benzer tarihlerde kutlanır ancak net olarak bir tarih ifade edilmez. Genel olarak Eylül ayının son günleri ve Ekim ayının ilk günlerine denk getirilmesine özen gösterilir. Bu etkinliklerin süresi ise yaklaşık 2 haftadır. 2 hafta boyunca sanki aynı gün başlamış gibi büyük bir heyecan ve canlılıkla kutlamalar devam eder.
Başlangıç Tarihi Nedir?
Festival genelde Ekim ayının ilk Pazar günü sona erer ve bu da yaklaşık 16 güne tekabül eder. Ancak bazen bu ilk Pazar günü Ekim ayının ilk ya da ikinci gününe de denk gelebilir. İşte bu durumda festival 3 Ekim Birleşme Günü de dahil olacak şekilde uzatılarak kutlanır. Bu değişiklik, devletçikler birleştikten sonra gerçekleşmiştir.
Festivalin Olmazsa Olmaz Ritüelleri Nelerdir?
Bu festival Alman kültüründe hayli saygın bir yer edindiği için pek çok geleneksel uygulama da yerleşmiştir. Bunlardan bazıları şu şekildedir;
- Münih Belediye Başkanı tarafından fıçıya çeşme çakılması
- Herkesin “Çeşmelendi” diye hep bir ağızdan bağırması
- Festivale özel bira mayalanması
- İlk biranın litrelik özel bardaklarda Bavyera Başkanı’na sunulması
Elbette bunlar haricinde festivale renk katan daha pek çok uygulama mevcuttur.