Kelimenin anlamı itibarıyla ne kadar veyahut ne büyüklükte şeklinde anlamlarda haiz olan ve fizik dünyasının ulaşabilmiş olduğunun son olarak nokta benzer biçimde malum bilim dalının Kuantum fiziği adı verilmektedir.
Bu durum da kuantum fiziği nedir? Ne işe yarar? sorularını sordurmaktadır. Kuantum fiziği yahut öteki ismi ile Kuantum Mekaniği evrenin işleyişini oldukça yakından inceleyen bir bilim dalıdır. Evreni fazlaca daha iyi bir şekilde anlayabilmesi, amacıyla atomun içinde yer edinen Protonalr, elektronlar, kuark ve nötronlar kuantumun fiziğini kapsamasının alanına tamamen girmektedir.
Kuantum İşlevi
Kuantumun evreniyle en iyi biçimde olacak şekilde açıklamasıyla oluşan bilimin bir dalı şeklinde de tabir edilebilmektedir. Geleneksel özelliklerle fiziğin kendine has kurallarının her ne biçimde uygulamasının belirli aşamalarında başarılı bir şekilde olsa da çok küçük parçaların içinde ve çok yüksek hızlarda olan cisimlerinin hareketlerini doğru olacak biçimde açıklamasını yapılamamaktadır.
Neptün’ün bu konu hakkında verebilecek olan en güzel örnek Newton’un yaptıkları tüm çalışmalarında kendisinin üretmiş olduğu fizik kurallarında bahsi geçen gezegenlerin hareketlerinin matematiğe dönüşümünü yapamamaktadır.
Albert Einstein Ve Kuantum
Albert Einstein’ın bu konuda ise genel olarak görelilik kuramına ait bazı konuları işleyişe geçirip aslında Newton bu konularda hatalı olduğunu veya yanıldıklarını açıkça ispatı olmaktadır. Kuantuma ait fiziğin genel olarak uygulamasının alanını evreni keşfetme karanlıktaki maddeleri açıklayabilmesinin ve yaratılışını ispatlamasıdır.
Kuantum Evreni Nasıl Tanımlar?
Kuantumun fiziğine ait evrene karşı belirli olacak şekilde bir bakış açısını barındırmaktadır. Bu kapsamda bulunan kuantuma ait fiziklerine göre evrende bulunan mevcut halde alan kaplayan her şeyin aynı zamanda hem dalga yapısının hem de taneciklerinin doğasına sahip olması gerekmektedir.
Kuantum Fiziği Neyi İnceler?
Kuantumdaki fiziğin atom olarak moleküler yapıda ve atomdaki altı adet düzeyde olacak şekilde maddesinin ya da enerjilerinin doğasının ve davranışlarının inceleyebilme yetisinde sahip olan modern fiziğin oldukça önemli bir çalışması olan bir çalışma alanına denir. Günümüz yüzyılın başlarının zamanından itibarı ile mikro nesnelerinin davranışlarının açıklamasıyla yasalarının bu biçimde daha küçük boyutlarda aynı işlevi yapmadığının tespiti yapılmıştır.
Kuantum Fiziğinin Özellikleri Nelerdir?
Kuantuma ait mekaniğinin veyahut Kuantum fiziğinin genel bakımdan atoma ait atom altı parçalarını incelemekte olan bir bilim dalına denir. Bu parçalara ise kuanta adını vermişlerdir. Elektronlar, kuarklar ve fotoların gibi parçalar ise kuantalara örnek verilebilecek parçalara denir. İki farklı isimle de anılmaktadır. Bunlar şöyledir:
- Nicem Mekaniği
- Dalga Mekaniği
Bu isimlerin devamında ise Kuantum fiziğini, moleküller, atomlar ve bunları meydana getiren protonlar, elektronlar, kuarklar, nötronlar ve gluonlar gibi parçacıkların niteliğini açıklamasıyla çalışmasını yapmaktadır. Çalışma alanının parçacıkların birbirleriyle ve ışığın gama ışını, x ışınları gibi elektromanyetik olacak şekilde radyasyonlarla olan etkileşimlerin de kapsam içerisinde bulunmaktadır